Als je net bent bevallen van je baby zit je waarschijnlijk echt op een roze wolk en ben je intens gelukkig met je nieuwe kindje. De periode na een bevalling kan echter ook erg zwaar zijn. Je hebt misschien nog veel pijn van de bevalling, je slaapt weinig en waarschijnlijk krijg je veel bezoek over de vloer. Het kan daarom fijn zijn om wat extra hulp in huis te hebben. Tijdens je zwangerschap kun je je al inschrijven voor kraamhulp. Na de bevalling is er dan hulp voor zowel de moeder als het kind.
Kraamhulp voor de moeder
De eerste dagen na de bevalling ben je als moeder waarschijnlijk nog niet helemaal fit. Je bent moe en hebt misschien nog wel veel pijn. Kraamhulp kan je op verschillende gebieden helpen. Een kraamverzorgster controleert regelmatig of je goed herstelt en kan je eventueel helpen met aankleden en douchen. Daarnaast kan de kraamhulp helpen bij het geven van borstvoeding en doet ze enkele huishoudelijke klusjes. Ook helpt ze natuurlijk met de baby.
Kraamhulp voor de baby
Kraamhulp is er voor de moeder, maar ook zeker voor de baby. Ze controleert of het goed gaat met de baby door regelmatig de temperatuur op te meten en te controleren of de baby goed eet en drinkt. Als de baby het eerste kind is geeft de kraamhulp ook uitleg aan de ouders over verschillende taken. Bijvoorbeeld hoe je het beste een luier kunt verwisselen, hoe de baby gewassen wordt en hoe je de baby goed kunt aankleden.
Wanneer krijg je kraamzorg?
Na de bevalling heb je altijd recht op kraamzorg. Het aantal uren kraamzorg is afhankelijk van je situatie. Gemiddeld krijgt een vrouw ongeveer 49 uur kraamzorg. Als je echter een tijd in het ziekenhuis moet doorbrengen wordt het aantal uren in minder gebracht. Ook kan het zijn dat je juist meer tijd krijgt. Dit is als er bijvoorbeeld complicaties zijn opgetreden bij de bevalling of als je een tweeling krijgt. Je moet je zelf inschrijven voor kraamhulp. Dit doe je meestal in de derde maand van je zwangerschap.